Dr Z despre încredere și comunicare

Încrederea

Credibilitatea unui doctor joacă un rol important în pregătirea psihologică a pacientului pentru operație. Pacienții simt empatia și căldura sufletească a doctorului. De aceea doctorul trebuie să fie cu adevărat onest şi sincer. Încrederea pacienților reprezintă un lucru important pentru mine. Cred că este un lucru esențial în relația pacient-doctor. Este importată construirea unei relații de lungă durată, bazată pe încredere, cu majoritatea pacienților.

Chirurgia Plastică nu este doar un serviciu foarte specializat, dar mai important, este o chestiune de încredere. Chirurgia Plastică implică emoții. Pacienții își pun încrederea în chirurgul lor și speră că acesta va face ce este mai bine pentru ei. Cine crede că o operație înseamnă doar o manoperă de 2 ore într-o sală de operații, se înșală. O intervenție chirurgicală înseamnă un proces evolutiv care se desfășoară de la prima consultație preoperatorie, până la ultimul consult postoperator făcut la ani de zile de la operație. Practic, pacientul își pune viața in mâna mea şi a echipei mele, iar această încredere se transferă în responsabilitatea – angajamentul pe care îl am față de sănătatea, integritatea şi satisfacția pacientului. Relația doctor-pacient este un proces complex în care doctorul trebuie să se implice total.

Comunicare

A asculta este cheia stabilirii unei bune relații pacient-doctor. Amândoi trebuie să înțelegem obiectivele şi dorințele celuilalt, dar şi responsabilitățile noastre. Nu voi încuraja niciodată efectuarea unei operații pe care dumneavoastră nu o doriți sau de care nu aveți nevoie. Rolul meu este să descriu avantajele și dezavantajele, să explic beneficiile operației față de riscurile și complicațiile potențiale, astfel încât dumneavoastră să luați o decizie informată. Cu cât sunteți mai informat și mai realist, cu atât veți fi mai mulțumit de rezultat.

Un pacient educat, informat, va fi un pacient fericit! El dorește să aibă controlul schimbărilor din viața sa. Când pacientul înțelege exact la ce să se aștepte, atunci poate să ia decizia corectă. „Cunoașterea înseamnă putere!” Există studii care arată că pacientul va fi mai mulțumit cu cât a stat preoperator mai mult de vorbă cu doctorul. Pacientul va avea așteptări realiste și va căpăta încredere în doctor. Se va realiza o conexiune esențială pentru a intra în operație cu încredere și liniște.

În consultația inițială mă focusez pe trei puncte. În primul rând pe dorințele și așteptările pacientului. În al doilea rând, pe analiza medicală a „problemei” pacientului. În al treilea rând, pe ajungerea, împreună cu pacientul, la o soluție medicală corectă pentru această situație.

Pacientul trebuie să înțeleagă că Chirurgia Plastică nu este ceva magic, este o știință și este bazată pe concepte solide medicale și chirurgicale. Nimic nu este 100% perfect la naștere, in viață, și cu atât mai puțin în medicină. Nu voi minimaliza riscurile unei proceduri estetice sau reconstructive. Deși aceste riscuri sunt mici, ele totuși există.

Informațiile de pe internet sunt utile, dar nu sunt absolute. Informațiile științifice complete și actuale sunt mult mai ample, iar accesul la ele este mult mai dificil. De aceea consultul unui medic cu experiență și bine pregătit științific vă va da informații mult mai corecte și mai particularizate situației dumneavoastră. Fiecare persoană este diferită și evident fiecare operație este diferită. La o consultație, puteți beneficia într-o formă concentrată de mulți ani de experiență chirurgicală și medicală, iar eu voi putea înțelege și analiza problemele dumneavoastră și voi alege cea mai bună soluție chirurgicală, astfel încât fiecare pacient să aibă un plan de tratament individualizat.

În concluzie, este evident nevoie de un efort interactiv continuu, de colaborare și comunicare între pacient și doctor.