Cum alegi chirurgul plastician

Cum alegi chirurgul plastician

Decizia de a face o operație de Chirurgie Plastică este una dificilă, și deseori se ia doar după o analiză îndelungată (chiar după ani de zile) și implică o încărcătură emoțională deosebită. Alteori aceasta decizie este foarte simplă pentru ca o impune realitatea medicală, uneori chiar sub forma unei urgențe.

Nici alegerea chirurgului plastician nu este o misiune ușoară, semănând uneori cu alegerea prietenilor: chimia umană este deseori la fel de importantă ca și împărtășirea acelorași valori. Chirurgul plastician pe care îl alegeți trebuie să fie o combinație rară de om de știința, artist și prieten apropiat! Acest chirurg va realiza multe manevre chirurgicale și va trebui să ia unele decizii de-a lungul operației, care vor influența rezultatul funcțional și estetic final, iar uneori chiar vă pot afecta viața și sănătatea.

Cred că este înțelept să alegeți chirurgul care împărtășește aceleași viziune ca și dumneavoastră și care evident vă inspiră încredere.

Punându-mă in locul unui pacient care caută un chirurg plastician, îmi dau seama că această alegere nu este una ușoară. În momentul de față există numeroși plasticieni foarte buni în România, și în mod evident, înainte de a lua această decizie, aș dori să știu cât mai multe despre chirurgul pe mâinile căruia o să mă las.

Încrederea

Credibilitatea unui doctor joacă un rol important în pregătirea psihologică a pacientului pentru operație. Pacienții simt empatia și căldura sufletească a doctorului. De aceea doctorul trebuie să fie cu adevărat onest şi sincer. Încrederea pacienților reprezintă un lucru important pentru mine. Cred că este un lucru esențial în relația pacient-doctor. Este importată construirea unei relații de lungă durată, bazată pe încredere, cu majoritatea pacienților.

Chirurgia Plastică nu este doar un serviciu foarte specializat, dar mai important, este o chestiune de încredere. Chirurgia Plastică implică emoții. Pacienții își pun încrederea în chirurgul lor și speră că acesta va face ce este mai bine pentru ei. Cine crede că o operație înseamnă doar o manoperă de 2 ore într-o sală de operații, se înșală. O intervenție chirurgicală înseamnă un proces evolutiv care se desfășoară de la prima consultație preoperatorie, până la ultimul consult postoperator făcut la ani de zile de la operație. Practic, pacientul își pune viața in mâna mea şi a echipei mele, iar această încredere se transferă în responsabilitatea – angajamentul pe care îl am față de sănătatea, integritatea şi satisfacția pacientului. Relația doctor-pacient este un proces complex în care doctorul trebuie să se implice total.

Comunicare

A asculta este cheia stabilirii unei bune relații pacient-doctor. Amândoi trebuie să înțelegem obiectivele şi dorințele celuilalt, dar şi responsabilitățile noastre. Nu voi încuraja niciodată efectuarea unei operații pe care dumneavoastră nu o doriți sau de care nu aveți nevoie. Rolul meu este să descriu avantajele și dezavantajele, să explic beneficiile operației față de riscurile și complicațiile potențiale, astfel încât dumneavoastră să luați o decizie informată. Cu cât sunteți mai informat și mai realist, cu atât veți fi mai mulțumit de rezultat.

Un pacient educat, informat, va fi un pacient fericit! El dorește să aibă controlul schimbărilor din viața sa. Când pacientul înțelege exact la ce să se aștepte, atunci poate să ia decizia corectă. „Cunoașterea înseamnă putere!” Există studii care arată că pacientul va fi mai mulțumit cu cât a stat preoperator mai mult de vorbă cu doctorul. Pacientul va avea așteptări realiste și va căpăta încredere în doctor. Se va realiza o conexiune esențială pentru a intra în operație cu încredere și liniște.

În consultația inițială mă focusez pe trei puncte. În primul rând pe dorințele și așteptările pacientului. În al doilea rând, pe analiza medicală a „problemei” pacientului. În al treilea rând, pe ajungerea, împreună cu pacientul, la o soluție medicală corectă pentru această situație.

Pacientul trebuie să înțeleagă că Chirurgia Plastică nu este ceva magic, este o știință și este bazată pe concepte solide medicale și chirurgicale. Nimic nu este 100% perfect la naștere, in viață, și cu atât mai puțin în medicină. Nu voi minimaliza riscurile unei proceduri estetice sau reconstructive. Deși aceste riscuri sunt mici, ele totuși există.

Informațiile de pe internet sunt utile, dar nu sunt absolute. Informațiile științifice complete și actuale sunt mult mai ample, iar accesul la ele este mult mai dificil. De aceea consultul unui medic cu experiență și bine pregătit științific vă va da informații mult mai corecte și mai particularizate situației dumneavoastră. Fiecare persoană este diferită și evident fiecare operație este diferită. La o consultație, puteți beneficia într-o formă concentrată de mulți ani de experiență chirurgicală și medicală, iar eu voi putea înțelege și analiza problemele dumneavoastră și voi alege cea mai bună soluție chirurgicală, astfel încât fiecare pacient să aibă un plan de tratament individualizat.

În concluzie, este evident nevoie de un efort interactiv continuu, de colaborare și comunicare între pacient și doctor.

Individualitate

Este foarte importantă cunoașterea individualității pacientului, a particularităților sale anatomice, dar și a celor legate de personalitate și de suflet. Decizia de a face o operație de chirurgie plastică este una foarte personală. De aceea trebuie realizată o abordare individualizată, personalizată. Pentru o situație anume există de obicei un număr de opțiuni chirurgicale, fiecare cu riscuri asociate, perioade de recuperare, costuri și rezultate așteptate, iar tratamentul propus trebuie să fie adaptat pentru un pacient unic.

Seriozitate

Chirurgia este un lucru serios! A opera un pacient presupune o responsabilitate deosebită, iar siguranța acestuia reprezintă prioritatea numărul 1 a chirurgului! Nu v-aș propune o operație pe care nu aș face-o membrilor familiei mele. Încerc să minimalizez riscurile și potențialele complicații, maximalizând rezultatele. Fiecare plan terapeutic este individualizat pentru fiecare pacient. Experiența îmi permite să aleg din multe variante, pe cea mai bună. Sigur, nu există întotdeauna doar o singură soluție.

Scopul meu este să vă ofer cel mai bun tratament și cea mai bună și rapidă recuperare. Deși operația este doar un aspect al întregii experiențe, perioada de spitalizare, controalele postoperatorii, trebuie să ofere și ele o experiență cât mai pozitivă.

Cred că este foarte important să rămân în contact cu pacientul după operație. Doresc să văd pacienții cât mai des posibil postoperator. Urmărirea atentă este foarte importantă pentru a ajunge la cele mai bune rezultate posibile. Pe lângă controalele periodice standard, pacienții sunt bineveniți în clinică de oricâte ori doresc și sunt încurajați să pună întrebări. Pacientul de chirurgie plastică și chirurgul, practic devin parteneri pe viață.

Chirurgia Plastică se bazează pe un set riguros de principii și standarde academice, tehnici și tehnologii dovedite că sunt eficiente. Este un domeniu cu o evoluție constantă. Un plastician trebuie să fie întotdeauna la curent cu progresele din domeniu și să nu se oprească din reevaluarea constantă a propriei activități. Specialitatea aceasta trebuie însă centrată întotdeauna pe pacient și nu pe tehnologie sau tehnică.

În Chirurgia Plastică apar permanent multe tehnici, implante, instrumente și echipamente. Multe dintre acestea sunt promovate agresiv, dar după câțiva ani de aplicare dispar din lipsa de rezultate. Din acest motiv eu nu mă grăbesc să le adopt până când nu sunt dovedite științific avantajele lor. De cele mai multe ori folosesc tehnici sigure, executate cu meticulozitate, deoarece servesc mai bine pacientul în cele mai multe situații, decât tehnici noi mediatizate agresiv în presă.

Să nu mă înțelegeți greșit, aplic multe tehnici noi, chiar sunt promotor al lor, dar doar după ce am garanția că sunt sigure și eficiente. Am o tendință naturală de a fi mai circumspect, mai ales în situația marketingului agresiv al unor tehnici sau aparate noi, care de multe ori nu trec testul timpul.

Îmi place tehnologia, personal sunt înconjurat de tehnologie de ultimă generație, și am făcut eforturi deosebite pentru a avea în clinică aparatura cea mai performantă și cea mai sigură, cele mai bune implante, instrumente, și consumabile chirurgicale. Nu am făcut și nu facem rabat de la cele mai înalte standarde de calitate, prioritatea numărul 1 fiind, așa cum am mai spus-o, siguranța pacientului. Acesta este unul dintre principiile de baza care mă călăuzesc de fapt în toate acțiunile.

Când alegeți un chirurg trebuie, în mod evident, ca acesta să fie un bun profesionist și să aibă experiență în domeniul care vă interesează.

Pregătirea mea teoretică și practică pot vorbi de la sine, așa încât dacă doriți, puteți să răsfoiți CV-ul meu.