Dr Z despre Chirurgia Plastică

Practicarea Chirurgiei Plastice este o combinație fascinantă de elemente estetice, funcționale și reconstructive. O procedură care poate fi percepută a fi cosmetică, în realitate poate avea o componentă funcțională și reconstructivă majoră (de exemplu o reducție mamară), pe când unele operații reconstructive (de exemplu reconstrucția după o excizie oncologică la nivelul feței) implică evident o componentă estetică. Chirurgia estetică și cea reconstructivă sunt două componente perfect complementare ale Chirurgiei Plastice. Așa cum tehnicile pe care le aplic în chirurgia estetică sunt derivate din principiile fundamentale ale chirurgiei reconstructive, tot așa și mulți dintre pacienții mei de chirurgie reconstructivă beneficiază de o atenție specială față de detaliile estetice.

Chirurgia Plastică este o specialitate care are foarte multe de oferit: putem trata nou născuți și pacienții de peste 100 de ani, se poate opera din vârful capului, până la degetele de la picioare și se folosește o varietate extraordinară de tehnici, având microchirurgia în fruntea listei. Utilizăm aceste procedee pentru ca pacienții să își recapete integritatea lor fizică sau să își îmbunătățească aspectul fizic. În esență, Chirurgia Plastică este o specialitate pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Chirurgia Plastică este o specialitate care rezolvă probleme! Practic, fiecare pacient reprezintă o problemă chirurgicală, la care chirurgul plastician trebuie să-i găsească rezolvarea. Cunoștințele teoretice, experiența practică, gândirea creativă îi permit chirurgului să selecteze cea mai potrivită metodă prin care să rezolve situația particulară a fiecărui pacient.

Deoarece calitatea rezultatelor este mult mai ușor de observat în chirurgia plastică decât în ​​alte domenii medicale, căutarea constantă a ”perfecțiunii”, împreună cu dezvoltarea unor tehnici cât mai sigure și mai atraumatice reprezintă un element esențial în munca noastră de zi cu zi. Acest lucru presupune însă si un efort permanent de studiu si perfecționare.

Chirurgia Plastică este o știință, dar și o artă. Pentru a o practica nu iți trebuie doar un nivel ridicat de expertiză, dar și o înțelegere profundă și temeinică a naturii umane, cunoștințe de psihologie și empatie pentru pacienți.

Chirurgia Plastică este o combinație specială între îndemânarea manuală și sensibilitate estetică, între performanțe tehnice în operații meticuloase, bazate pe principiile de bază ale științei chirurgicale, dar și creativitate intelectuală și simț estetic.